Welk materialen bestaan er?

Acryllaat komt in honderden verschillende kleuren en diktes. Maar voordat we deze kunnen bewerken, is het belangrijk om te weten met welk soort acryllaat we te maken hebben. Er bestaan 2 soorten acryllaat:

- Gegoten acryllaat (GS)
- Geëxtrudeerd acrylaat (XT)

Wist je dat:
Plexiglas een merknaam is? De naam van het materiaal is acryllaat, en dus geen plexiglas,
Plexiglas is wel acryllaat, maar acryllaat is (vaak) geen plexiglas.

Gegoten acryllaat (GS)

Een gegoten plaat wordt gemaakt in een mal, waar het vloeibare kunstof in wordt gegoten. Deze hard vervolgens uit tot een hard (kunststof) glas.

Een gegoten plaat is de beste keuze wanneer deze moet worden gegraveerd of gesneden. Dit materiaal laat zich gemakkelijk bewerken zonder bijkomende problemen. Bovendien is dit materiaal harder en beter bestand tegen krassen.

Geëxtrudeerd acrylaat (XT)

Een geextrudeerde plaat acrylaat wordt door middel van een extruder geperst totdat het paneel de juiste dikte heeft bereikt.

In tegenstelling tot de GS variant, is het geextrudeerde materiaal erg gevoelig voor scheuren of krassen wanneer dit bewerkt wordt met een frees of graveerstift. Omdat dit materiaal geperst wordt, staat er veel spanning op het materiaal wat kan resulteren in een barst, wanneer het bewerkt wordt.

Wij maken voor al onze projecten gebruik van Gegoten acryllaat!

Hoe bewerk je plexiglas?

Acryllaat kan op vele manieren worden bewerkt. Bijvoorbeeld met een dremel of een decoupeerzaag. 
Vaak wordt het acryllaat bewerkt door middel van een CNC machine, welke het materiaal graveert en op maat snijdt.

CNC frezen

Bij het CNC frezen wordt gebruikt gemaakt van een frees die op een hoog toerental (tot wel 25.000 toeren per minuut) rond draait. Welk freesje er gebruikt wordt hangt helemaal af van de toepassing. Moet er gegraveerd worden? Dan maken we gebruik van een dunne graveerstift met een punt van slechts 0.1mm dik. Hiervoor wordt vaak een V-Carving bit gebruikt. 
Moeten er gaten gefreest worden voor de schakelaars? Dan wordt er een dikkere graveerstift gebruikt welke geschikt is voor het snijden van dik plexiglas. De beste bit voor het uitsnijden van contouren zijn een single-flute frees.

Laseren

Bij laseren wordt gebruikt gemaakt van een krachtige lichtstraal (laser) welke het licht met precisie op het materiaal 'afschiet'. 
Deze laser is warm en verbrand het materiaal licht, waardoor er een afdruk achterblijft op het materiaal.

 

Wij doen uitsluitend CNC frezen en CNC graveren. De lasergraveringen kunnen na verloop van tijd weer vergaan.