De basis

Het beschermen van uw elektronica en schakelpaneelcomponenten tegen kortsluiting is van vitaal belang. In een elektrisch systeem heeft elke geleider een zekere weerstand, wat resulteert in de omzetting van elektrische stroom naar warmte. Dit geldt ook voor de bekabeling in boten of campers. Wanneer er meer stroom door een geleider vloeit, wordt er meer warmte gegenereerd. Bij een te hoge stroom kan de warmte in de geleider zo hoog worden dat deze smelt, waardoor er een onderbreking in het circuit ontstaat. Dit is waar een zekering van pas komt. Een zekering is een component tussen de schakelaar en de applicatie die bij een te hoge stroom doorbrandt, waardoor het circuit wordt onderbroken en de aangesloten apparatuur wordt beschermd.

Wat is kortsluiting?

Kortsluiting is een elektrische storing waarbij de stroom onbedoeld een pad volgt met lage weerstand, meestal door een directe verbinding tussen de positieve en negatieve polen van een stroombron. Dit kan resulteren in een (erg) hoge stroomsterkte, wat op zijn beurt kan leiden tot oververhitting, brandgevaar en schade aan elektrische apparaten of bedrading. Kortsluiting kan verschillende oorzaken hebben, waaronder beschadigde kabels, defecte isolatie, losse bedrading of fouten in elektrische circuits. 

Circuit breakers vs. zekeringen

Het verschil tussen een circuit breaker (ook wel automatische zekering genoemd) en een normale zekering is dat een automatische zekering een elektromechanisch apparaat is dat detecteert wanneer de stroom door de automatische zekering gaat, meestal met een bimetalen schakelaar. Wanneer de stroom de limieten van dit apparaat overschrijdt, zal het bi-metaal in de circuit breaker ervoor zorgen dat het circuit wordt onderbroken. Maar hij zal niet doorbranden zoals een standaard glas- of steekzekering. Meestal kunt u de automatische zekering resetten.

 

Binnenin een glas- of steekzekering bevindt zich een dunne metalen draad of strip die ontworpen is om bij een te hoge stroomsterkte te smelten en daardoor het circuit te onderbreken, waardoor de aangesloten apparaten worden beschermd tegen overbelasting en kortsluiting. De stroomsterkte waarbij de glaszekering doorsmelt, wordt bepaald door de dikte en het materiaal van de interne metalen geleider.

Wat moet de waarde van mijn zekering zijn?

Dat hangt helemaal af van de toepassing van de toepassing van de zekering. Op de verpakking van uw verbruiker (LED lamp, bilgepomp, radio etc.) staat vaak vermeld welke zekering er toegepast moet worden.