Hoe sluit ik een 12V bilgepomp of waterpomp aan?

We horen het vaak: mensen weten niet hoe je een bilgepomp aan moet sluiten. Om u daarbij te helpen leggen wij dat op deze pagina haarfijn uit!

Bij de bilgepomp wordt onderscheidt gemaakt tussen 2 verschillende typen:
   | Bilgepomp die alleen handmatig (met een schakelaar) kan worden aangezet
   | Bilgepomp die zowel handmatig als automatisch (d.m.v. een drijfschakelaar) kan worden aangezet

 

Bilgepomp met drijfschakelaar en handmatige schakelaar die tegelijk bedient kunnen worden.

Bilgepomp met drijfschakelaar en handmatige schakelaar die alleen afzonderlijk van elkaar bedient kunnen worden.


Op deze manier is de bilgepomp (via een zekering) altijd verbonden met de accu. Op deze manier zal de bilgepomp dus altijd gaan draaien op het moment dat er water in het ruim staat. U kunt hem dus niet handmatig uitzetten.


In dit geval wordt er een wisselschakelaar gebruikt. Hiermee kan de bilgepomp slechts op 1 manier worden ingesteld. Automatisch, uit, of handmatig. 


Op zoek naar een unieke upgrade voor uw boot? Kies voor een custom-made schakel- of dashboardpaneel!

Brochure 2022
PDF – 1,5 MB 342 downloads

In de meeste gevallen is het niet verstandig om uw electronica direct op de accu aan te sluiten, omdat electronica vaak een kleine stroom trekt, ook al staat deze "uit". Dit kan ervoor zorgen dat uw accu leeg getrokken wordt. Maar met een mechanische schakelaar zoals de drijfschakelaar is de kans dat dit gebeurt zeer klein.

 


Bilgepomp zonder automatische drijfschakelaar

Veel bilgepompen hebben geen drijfschakelaar. Dat wilt zeggen dat deze geen automatische functie hebben. Deze pomp kan dus alleen handmatig worden aangestuurd via een schakelaar in uw schakelpaneel

Zodra de schakelaar wordt omgezet, zal er een stroom vanaf de accu naar de bilgepomp lopen, waardoor de pomp gaat draaien en water overboord pompt.

Vergeet natuurlijk niet om altijd een zekering te gebruiken!

 

 


Groot of klein, snel of langzaam, wij maken samen met u unieke dashboard- of schakelpanelen voor alle soorten boten, ook die van u!


Bilgepomp met externe automatische drijfschakelaar

Heeft u een bilgepomp zonder drijfschakelaar, oftewel geen automatische bilgepomp? Dan kunt u een losse drijfschakelaar bijplaatsen. Deze plaatst u dan naast de bilgepomp.

De drijfschakelaar is bevestigd aan de ondergrond en beschikt over een drijven. Als het waterniveau in de bilge stijgt, gaat de drijver drijven. In de drijfschakelaar zit een schakelaar, welke het contact tussen de connecties sluit, waardoor de pomp zal gaan draaien. Naar mate het water uit de bilge wordt gepompt, zakt het waterpijl en de drijver, welke het contact weer verbreekt waardoor de pomp stopt met draaien.

 

 

 


Bilgepomp met externe drijfschakelaar en handbediening

U kunt de bilgepomp natuurlijk tegelijk automatisch en handmatig gebruiken. Op deze manier pompt de bilgepomp alsnog automatisch water overboord als er water in de bilge staat, maar kunt u in het geval van nood (de drijfschakelaar is defect, of er zit iets tussen de schakelaar) alsnog zelf de pomp bedienen vanaf het schakelpaneel. 

Hierbij sluit u de automatische stand van de schakelaar direct aan op de accu, nog voor de hoofdstroomschakelaar. Op deze manier staat de bilgepomp altijd op ' stand by ', ook als de boot in de haven ligt met de hoofdstroomschakelaar op ' uit'  en u niet aan boord bent. Mocht er water binnen komen, zal de drijfschakelaar er alsnog voor zorgen dat het water overboord gepompt wordt.

 


Als liefhebber wilt u alleen de beste componenten in uw boot. Bent u bezig met een renovatie, op alleen op zoek naar een upgrade om mee op te scheppen bij uw onderhoudsdealer of vrienden? Klik dan hier


Bilgepomp met een interne drijfschakelaar

Een bilgepomp met interne schakelaar herkent u aan een aantal dingen
In plaats van 2 draden (een + en een -), heeft een bilgepomp met interne drijfschakelaar 3 draden. Hierbij is de zwarte draad de -, die aangesloten wordt op de - van de accu. De andere 2 draden zijn voor de handmatige(manual) functie, en de automatische (AUTO) functie. 
Daarnaast is dit type bilgepomp vaak iets groter in formaat.
Het voordeel van deze bilgepomp ten opzichte van de bilge pomp met externe schakelaar is het drijflichaam beschermt is tegen rondslingerende dingen in het ruim. De kans dat dit drijflichaam kapot gaat door bijvoorbeeld een jerrycan die er tegen aan botst is aanzienlijk kleiner. Daarnaast hoeft u niet de drijfschakelaar nog een los aan te schaffen.

Niet gevonden wat u zocht of ontbreekt er informatie? Laat het hieronder weten, dan passen we de pagina aan!