• Phone: +31 (6) 11 66 36 34
  • Mail: info@customswitchpanels.com

Hoe sluit ik een 12V bilge pomp aan?

Een schakelpaneel op maat laten maken voor uw boot is helemaal niet duur en super eenvoudig te installeren. Daarnaast voegt een op maat gemaakt schakelpaneel of dashboard iets uniek toe aan het interieur van de boot! Vragen? Neem gerust contact met ons op!

We horen het vaak: mensen weten niet hoe je een bilgepomp aan moet sluiten. Om u daarbij te helpen leggen wij dat op deze pagina haarfijn uit!

Bij de bilgepomp wordt onderscheidt gemaakt tussen 2 verschillende typen:
   | Bilgepomp die alleen handmatig (met een schakelaar) kan worden aangezet
   | Bilgepomp die zowel handmatig als automatisch (d.m.v. een drijfschakelaar) kan worden aangezet

 

Bilgepomp met drijfschakelaar en handmatige schakelaar die tegelijk bedient kunnen worden.

Bilgepomp met drijfschakelaar en handmatige schakelaar die alleen afzonderlijk van elkaar bedient kunnen worden.


Op deze manier is de bilgepomp (via een zekering) altijd verbonden met de accu. Op deze manier zal de bilgepomp dus altijd gaan draaien op het moment dat er water in het ruim staat. U kunt hem dus niet handmatig uitzetten.


In dit geval wordt er een wisselschakelaar gebruikt. Hiermee kan de bilgepomp slechts op 1 manier worden ingesteld. Automatisch, uit, of handmatig. 

Op zoek naar een unieke optie voor uw boot? Kies dan voor een custom-made schakelpaneel of instrumentenpaneel van Custom Switch Panels! Klik hier voor onze voltooide projecten! Of download onze brochure hieronder. 

Brochure 2022
PDF – 1,5 MB 120 downloads

In de meeste gevallen is het niet verstandig om uw electronica direct op de accu aan te sluiten, omdat electronica vaak een kleine stroom trekt, ook al staat deze "uit". Dit kan ervoor zorgen dat uw accu leeg getrokken wordt. Maar met een mechanische schakelaar zoals de drijfschakelaar is de kans dat dit gebeurt zeer klein.

 

Bilgepomp met externe drijfschakelaar

De meeste goedkopere bilgepompen hebben geen geintegreerde drijfschakelaar. Om de bilgepomp automatisch te kunnen aansturen dient u dus een aparte drijfschakelaar aan te schaffen. Dit is een schakelaar die gemonteerd wordt op de bodem van de boot. Het drijflichaam zal bij opkomend water in het ruim een schakelaar omzetten, wat voor een mechanische, elektrische verbinding zorgt tussen de accu en de bilgepomp. Oftewel, de pomp begint met draaien zodra de het drijflichaam van de schakelaar begint te drijven.

 

Bilgepomp met een interne drijfschakelaar

Een bilgepomp met interne schakelaar herkent u aan een aantal dingen
In plaats van 2 draden (een + en een -), heeft een bilgepomp met interne drijfschakelaar 3 draden. Hierbij is de zwarte draad de -, die aangesloten wordt op de - van de accu. De andere 2 draden zijn voor de handmatige(manual) functie, en de automatische (AUTO) functie. 
Daarnaast is dit type bilgepomp vaak iets groter in formaat.
Het voordeel van deze bilgepomp ten opzichte van de bilge pomp met externe schakelaar is het drijflichaam beschermt is tegen rondslingerende dingen in het ruim. De kans dat dit drijflichaam kapot gaat door bijvoorbeeld een jerrycan die er tegen aan botst is aanzienlijk kleiner. Daarnaast hoeft u niet de drijfschakelaar nog een los aan te schaffen.