Elektronica aan boord van uw schip

Zekeringen beschermen uw schakelpaneel en instrumenten tegen blijvende schade in geval van kortsluiting. Zonder zekeringen is de kans groot dat in de situatie van kortsluiting uw elektrische apparaten blijvende schade oplopen, of in het ergste geval brand veroorzaken. 

Automatische zekering (5 - 25A)

in-line zekeringhouder (2A - 30A)

Hoe werkt het beveiligen van elektronica?


De basis

Het beschermen van uw elektronica en uw schakelpaneelcomponenten tegen kortsluiting is zeer eenvoudig! Omdat elke elektrische geleider een interne weerstand heeft, wordt een deel van de elektrische stroom die door de geleider vloeit omgezet in warmte. Meer stroom betekend dat er meer warmte wordt gegenereerd in de geleider. Te veel stroom, en de warmte in de geleider wordt zo hoog, dat de geleider smelt, wat resulteert in een breuk in het circuit. Dit is precies wat een zekering doet. De zekering is een verbinding tussen de schakelaar en de applicatie die ervoor zorgt dat bij een situatie van overstroom de zekering doorbrandt en het circuit verbreekt.

 

Wist u dat een dikke kabel een lagere Ohmse weerstand heeft dan een dunne kabel?

Wat is kortsluiting?

Een kortsluiting ontstaat wanneer de positieve (+ rood) en negatieve (-zwarte) polen van bijvoorbeeld een accu contact maken. Dit kan gebeuren door de hoofdstroomvoorziening van uw boot rechtstreeks op een negatieve pool in uw boot aan te sluiten, maar ook wanneer er een intern defect in een component optreedt,  bijvoorbeeld in uw bilgepomp. Op dit punt daalt de spanning tussen de 2 aansluitingen tot 0V, en de stroom door de verbinding zal extreem hoog zijn, waardoor zelfs de allergrootste zekeringen doorslaan.

Stroomonderbrekers versus zekeringen

Het verschil tussen een automatische zekering en een normale zekering is dat een automatische zekering een elektromechanisch apparaat is dat detecteert wanneer de stroom door de automatische zekering gaat, meestal met een bimetalen schakelaar. Wanneer de stroom de limieten van dit apparaat overschrijdt, zal de schakelaar het circuit verbreken, maar hij zal niet doorbranden zoals een standaard zekering. Meestal kunt u de automatische zekering resetten. Een normale zekering daarentegen heeft een interne verbinding die relatief gemakkelijk doorbrandt. De warmte die in de zekering wordt gegenereerd, als gevolg van de stroom door deze aansluiting, zal deze aansluiting verbranden wanneer deze de specificaties van de zekering overschrijdt. Een zekering van 5A heeft dus een dunnere interne aansluiting dan een zekering van 10A.


Welk type zekering is het beste voor mijn toepassing?

Er zijn veel soorten zekeringen. De juiste zekering is onder andere afhankelijk van zijn toepassing. In de automobiel- en scheepvaarttoepassing is de meest voorkomende schakelaar de steekzekering, deze is goedkoop en gemakkelijk te vervangen. Een ander type dat heel gebruikelijk is, is de push-to-reset automatische zekering die verzonken in het schakelpaneel is gemonteerd.

Wat moet de waarde van mijn zekering zijn?

Dat hangt helemaal af van de toepassing van de toepassing van de zekering. Is de zekering aangesloten op een LED-lampje, dan is een kleine waarde voldoende. De nominale stroomsterkte van een LED-lamp is bijna altijd kleiner dan 1A. Omdat de waarde van de zekering altijd groter moet zijn dan de nominale stroom, zal een 8A ruim zekering voldoen. Deze zal niet doorbranden onder normale omstandigheden, maar alleen als er een stroom van groter dan 8A loopt (bijvoorbeeld in geval van kortsluiting),
Maar als de zekering gebruikt wordt om een ‚Äč‚Äčlenspomp te beschermen, moet u er rekening mee houden dat een pomp veel meer stroom trekt dan een led. Daarnaast is de maximale stroom van de lenspomp bij het opstarten ook een stuk hoger dan de nominale stroom van de lenspomp. Een ander factor waar rekening mee gehouden moet worden, is dat de lenspomp meer stroom trekt wanneer deze water aan het verpompen is, dan als deze lucht aan het verpompen is. We noemen dit de stroom onder belasting. De stroom die de motor zal trekken zijn meestal gespecificeerd door de fabrikant van de lenspomp.0

Verschillende pompen hebben verschillende zekeringen nodig, maar een nominale zekering voor kleine lenspompen is 15A.